Johanna: Kladdkakmuffins med variation

Ingredienser ca 15 stycken:
100 g smör/margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
1. Smält matfettet och låt svalna
 
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt
 
3. Sikta i kakaopulvret. Blanda i salt, mjöl och bakpulver, häll i matfettet
 
4. Fyll aluminium eller pappersformar med 3/4 smet 5. grädda kakorna mitt i ugnen 225 c° ca 10 minuter eller i varmluftsugn 200 c° 12 minuter
 
6. Låt kakorna svalna
 
Tips! Testa någon ny spännande ingrediens i muffinsen så som krossad turkisk peppar, smarties, toblerone, kokos eller liknande! Bara fantasin sätter gränsen.

Ida - Hönökaka

Två limpor
Ugn: 300 grader
 

Ingredienser:
 
5o gram jäst
2 msk smör
4 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk sirap
ca 6 dl vetemjöl
sesamfrön
 
1. Smula ner jästen i en bunke
 
2. Smält smöret och häll i mjölken, låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader, och häll det sedan över jästen. Rör om tills jästen löses.
 
3. Tillsätt salt, sirap och lite vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg,
 
4. Låt degen jäsa i bunken i 5 minuter
 
5. Dela degen i två delar och forma dom till bollar.
 
6. Låt dom ligga på bakbordet med en bakduk över och låt jäsa i 10 minuter till.
 
7. Platta till degen och kavala ut till en halv cm tjocka runda kakor.
 
8. Nagga med en gaffel eller kavla med en kruskavel, strö lite sesamfrön ovanpå och grädda i mitten av ugnen i 3-5 minuter.
 
 

Ida - Sockerkaka med äpple

1 st.
Ugn: 175 grader
 
Ingredienser:
 
2 ägg
2 dl socker
2. 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1 dl mjölk eller vatten
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
2-3 medelstora äpplen
 
1. Smöra och och bröa en form
 
2. Smält smöret och låt det svalna lite
 
3. Vispa ägg och socker pösigt
 
4. Blanda vetemjölet, bakpulver, vaniljsocker, kanel och kardemumma i en skål och blanda ner det i ägg och sockerblandningen tillsammans med vattnet/mjölken och smöret.
 
5. Skala och skär äpplerna i små tärningar och vänd ner dom i smeten.
 
6. Häll över i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
 
 

Ida - Rulltårta / bakelse

ca 13 bitar
Ugn: 250 grader
 
Ingredienser:
 
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
 

1. Täck en långpanna med bakplåtspapper
 
2. Vispa ägg och socker poröst
 
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet
 
4. Bred ut smeten jämt över plåten.
 
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter
 
6. Ta ut den ur ugenen och strö lite socker ovanpå och stjälp upp den på bakplåtspapper, dra av pappret som kakan har gräddats på och låt svalna.
 
7. Bred på hallon eller jordgubbssylt och rulla sedan ihop den.
 
8. Skär i lagom stora bitar och spritsa eller klicka på vispad grädde och garnera med hallon eller jordgubbar.
 
  I
 
 
 

Ida - Snabbt mellanmål/lätt kvällsamt

Hej alla glada och icke glada läsare! Här får ni ett lätt och mycket snabbt litet recept på ett mellanmål eller en lätt kvällsmat eller t.o.m en lätt dessert.
 
Det ni behöver är:
- 1-2 äpplen (beroende på hur stora/små dom är)
- 1,5 dl grädde
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kanel
- lite strösocker
 
Gör såhär:
Skiva äpplerna (med eller utan skal bestämmer ni själva) i lagom stora bitar, och strö lite socker över.
Blanda grädden, vaniljsockret och kanelen i en skål (inte vispa grädden, bara blanda den som den är) och häll det sedan över äpplebitarna, klart!
 

Johanna: Kolamazariner

Blir ca 40- 50 stycken
 
Ingredienser:
 
1 st ägg
3 dl socker
3 dl havregryn
300 gram smält smör (eller margarin)
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Fyllning:
150 gram smör (eller margarin)
2 msk kakao
6 msk grädde (går lika bra med mjölk)
3 dl socker
1 msk vetemjöl
 
Gör så här:
 
1. Vispa ägg & socker poröst. Blanda sedan i övriga ingredienser. Klicka i smeten i kakformar av aluminium (ungefär till hälften)
 
2. Fyllningen kokas som en kolasås; Smält fettet & vispa ner övriga ingredienser. Låt koka en stund, så såsen tjocknar.
 
3. Kakorna gräddas i 200 c° ca 10 min.
 
4. När kakorna kallnat lägger man en klick kolasås på varje & ställer kakorna svalt för att kolan ska stelna.


Johanna: Äppelkaka

Otroligt god och enkel kaka!
 
Ingredienser:
 
100 gram smör eller margarin
3 st ägg
1,5 dl mjölk
2,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 st medelstora äpplen
Kanel och socker efter smak
Gör så här:
 
1. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor.

2. Smält smöret och lår det svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan mjölken och det smälta smöret. Rör sedan ner mjölet blandat med bakpulver.
 
4. Häll smeten i en smord ugnsfast form ( ca 35 x 20 cm).
 
5. Tryck ner äppleskivorna ganska tätt och strö sedan över kanel och socker.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
 

 
 
 
 

Johanna: Frallor

Blir ca 15 stycken
 
Ingredienser:
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
50 gram jäst
1 msk honung eller sirap
0,25 dl matolja
7,5 dl vetemjöl
5 dl grahamnsmjöl, dinkel eller rågmjöl
 
1. Värm vätskan till 37 grader. Smula ner jästen i en stor bunke (maskin) och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt sen salt, socker, olja.
 
2. Tillsätt resten av vätskan och arbeta ner mjölet. Rör tills degen är slät och släpper bunkens kanter.

3. Jäs till dubbel storlek under duk. Tar ca 30 minuter.
 
4. Knåda degen med hjälp av maskinen. Dela degen i två delar och skär av ca 15 bitar som rullas till frallor och läggs på bakplåtspapper.
 
5. Sätt ugnen på 250 grader. Låt jäsa under duk tills ugnen är varm.

6. Pensla eventuellt med ägg och strö över t ex vallmofrö, sesamfrön, solrosfrön eller annat gott.

 
7. Grädda ca 10 minuter, låt bullarna få lite färg på ytan. Låt svalna under duk.

Johanna: Dumlekladdkaka med kiwisorbet och passionsfrukt

 
Ingredienser Kladdkaka:
100 g smör/margarin
120 g dumlekolor
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
 
Gör så här:
1. Smält smöret och dumlekolorna i en gryta. Vispa ägg och socker, vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
 
2. Häll i smör och dumleblandningen. Häll smeten i en smord och bröad (gärna kokos) rund form med löstagbar kant.
 
3. Grädda i 175 c° ca 20 minuter
 
Ingredienser kiwisorbet:
2,5 dl vatten
2 dl socker
4 st kiwi
saft från 1/2 citron
 
Gör så här:
1. koka vatten och socker under omrörning, så att sockret löser sig och det inte blir för tjockt, låt kallna!
 
2. Dela kiwin och gröp ur köttet. Mixa till en puré och blanda med den kalla sockerlagen, häll i citronsaften
 
3. Frys sorbetmassan i en burk och ställ i frysen, rör i sorbeten med jämna mellanrum så inga iskristaller bildas. Låt stå i frysen i minst 6 timmar.
 
Till sist toppa det hela med lite passionsfrukt och en halv dumle Njut!
 

Johanna: Gräddtårta med jordgubbar

 
Ingredienser tårtbotten:
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl 
1 tsk bakpulver
 
gör så här:
vispa samman ägg och socker och tillsätt sedan resten. Häll i en smord form med löstagbar botten.
 
grädda i 175 c° ca 30 minuter
 
Tips!
  • För chokladsmak ersätt lite av vetemjölet med önskad mängd kakao
  • Du kan ha precis vad du vill i mellan lagren på tårtan, till denna valde jag ett lager med marsankräm och ett lager med hallon/jordgubbssylt och ovanpå har jag som ni ser grädde, jordgubbar och riven vit choklad. Bara fantasin sätter gränser!
Lycka till!
 

Johanna: Chokladkolapaj med Jordgubbar

För att komma igång lite med bloggandet så hade jag tänkt att visa recepten till bakverken man kan se i våran header, hade tänkt lägga ut ett recept om dagen i sex dagar.
 
Chokladkolapaj med Jordgubbar
 
Ingredienser:
Botten:
75 g smör
200 g Maryland cookies eller liknande småkaka
 
Fyllning:
1 Burk karamelliserad mjölk, Törrleffs 397 g
 
Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
 
Garnering:
ca 8 dl färska jordgubbar
1/2 dl hackade pistagenötter
 
1. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Mixa kaksmulorna i en matberedare och tillsätt smöret, kör samman till en något smulig massa.
 
2. Tryck ut smulorna i en avlång eller rund form med löstagbar botten.
 
3. Häll ner den karamelliserade mjölken och bred ut jämnt i formen, ställ den kylskåpskallt en stund medan tryffeln förbereds.
 
4. Ge grädden ett snabbt uppkok och ta därefter kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i den heta grädden. Rör om tills chokladen smält och tryffeln är blank och slät.
 
5. Bre ut tryffeln jämt ovanpå kolasmeten
 
6. Dela jorgubbarna och lägg dem ovanpå tryffelsmeten. Strö över de hackade pistagenötterna. Ställ åter pajen kylskåpskallt tills tryffeln har stelnat ca 30 minuter. Lossa pajen från formen innan den serveras.
 
Det som är så bra med denna paj förutom att den blir väldigt god är att den är lätt att göra och dessutom behövs ingen ugn till den.
 
 
 
 
 
 
 

Johanna & Ida

Hej och välkomna till våran blogg, nu hade vi tänkt göra en kort presentation om oss själva. 
 
Johanna: Jag är född 1996 och bor i Ulricheamn tillsammans med min mamma och pappa, på fritiden gillar jag att fota, baka, sjunga, spela gitarr och vara med kompisar. Jag och Ida har startat denna blogg eftersom vi båda tycker att det är väldigt roligt att baka och vi går andra året på Bageri & Konditori. Bakning har alltid varit ett väldigt stort intresse för mig och när jag var mindre bakade jag ofta tillsammans med min mormor och så småningom började jag baka på egen hand. Här på bloggen kommer ni komma ta del av både fina bilder och goda recept hope you like it.
Jag finns även på instagram där jag heter Swedishbaking
 
Ida: Jag är född samma år som Johanna och jag bor i lilla Sandhult som ligger precis utanför Borås med min mamma, pappa, min storebror och min katt. På fritiden gillar jag att baka, vara med kompisar och dansa. Jag har alltid gillat att baka enda sedan jag var liten, det började med att jag hjälpte mamma när hon bakade ibland och sedan så fortsatte jag själv.
Jag och Johanna har kännt varandra i lite mer än ett år nu
 
Hoppas att ni tycker om våran blogg och att ni även provar på våra recept, sen så vore det roligt om ni delade med er av vår blogg till flera så att den sprids.
Om ni undrar över något så är det bara att fråga, så ska vi försöka svara så gott vi kan och så fort som möjligt.
 
Tack och hej så länge